środa, 5 lutego 2014

Małe pity



Jako iż pieczywo ostatnio  za mną chodzi, a nie bardzo wiedziałem co zrobić by było zjadliwe zrobiłem małe pity.


Potrzebujemy:
  • 250 g twarogu
  • jajko
  • otręby 2 O i 1 P z górką
  • przyprawy - ja do swoich użyłem czosnku granulowanego, ziół prowansalskich, soli i pieprzu.
  • 1- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • sezam
Przygotowanie:

  • Twaróg odciskamy z wody.
  • Do twarogu dodajemy otręby, jajko, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
  • Wszystko razem dobrze wyrabiamy.
  • Masę dzielimy na małe kulki i wałkujemy lepiej jak są grubsze.
  • Wykładamy na blaszkę posypujemy sezamem lekko go dociskając.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 min do mocnego zrumienienia
  • Po upieczeniu odcinamy końcówki i rozcinamy nożem wnętrze tak by powstały sakiewki.
  • Faszerujemy czym tylko zechcemy


    P.S.
    Jeśli zbyt szybko wam stwardnieją, a chcecie by były mięciutkie wrzućcie na kilka sekund do mikrofalówki :)

0 komentarze:

Zostaw po sobie ślad...