Jeśli komuś nie chce się robić pity itd. jak w tym przepisie klik to można zrobić prostrzą i szybszą wersję, co najlepsze również tak samo smaczną.
Potrzebujemy:
Kebab:
- Kotlety sojowe ilość wg. uznania ja wziąłem 5 sztuk
- Cebula ( w fazie P mała cebula, w fazie PW mogą być pomidory, jakaś sałata itd. ja jako że mam P idę wersją z cebulą ;) )
- Kostka bulionowa warzywna
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Przyprawa do gyrosa około łyżeczki czubatej
- Czosnek granulowany
- Woda
- Czosnek 1-2 ząbki
- Jogurt naturalny ok. 100 -150 gram
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
Kebab:
Do małego garnka nalewamy wody około połowy objętości. Dodajemy kostkę bulionową oraz wszystkie przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy "wywar" wrze dodajemy kotlety sojowe i gotujemy do miękkości.
Cebule kroimy w piórka, smażymy do zbrązowienia.
Kiedy soja już nam się ugotuje kroimy ją w cienkie paski. Przekładamy do miski dodajemy przyprawy do gyrosa, ciut czosnku granulowanego i odrobinę oliwy, mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na 10 minut by się "przegryzło".
Po 10 minutach smażymy soję na patelni do mocnego zarumienienia, przekładamy na talerz i łączymy z cebulką i innymi dodatkami zależności od fazy.
Sos czosnkowy:
Jogurt przenosimy do niewielkiej miseczki dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Sosem albo polewamy całość albo maczamy kawałki "kebaba" i to tyle.
Smacznego ! :)
0 komentarze:
Zostaw po sobie ślad...