niedziela, 26 stycznia 2014

Kebab na talerzu z sosem czosnkowym


Jeśli komuś nie chce się robić pity itd. jak w tym przepisie klik to można zrobić prostrzą i szybszą wersję, co najlepsze również tak samo smaczną.

Potrzebujemy:

Kebab:
  • Kotlety sojowe ilość wg. uznania ja wziąłem 5 sztuk
  • Cebula ( w fazie  P mała cebula, w fazie PW mogą być pomidory, jakaś sałata itd. ja jako że mam P idę wersją z cebulą ;) )
  • Kostka bulionowa warzywna
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Przyprawa do gyrosa  około łyżeczki czubatej
  • Czosnek granulowany 
  • Woda
Sos czosnkowy:
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Jogurt naturalny ok. 100 -150 gram
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie 
Przygotowanie:

Kebab:

Do małego garnka nalewamy wody około połowy objętości. Dodajemy kostkę bulionową oraz wszystkie przyprawy, doprowadzamy do wrzenia.  Kiedy "wywar" wrze dodajemy kotlety sojowe i gotujemy do miękkości.
Cebule kroimy w piórka, smażymy do zbrązowienia.
Kiedy soja już nam się ugotuje kroimy ją w cienkie paski.  Przekładamy do miski dodajemy przyprawy do gyrosa, ciut czosnku granulowanego i odrobinę oliwy, mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na 10 minut by się "przegryzło".
Po 10 minutach smażymy soję na patelni do mocnego zarumienienia, przekładamy na talerz i łączymy z cebulką i innymi dodatkami zależności od fazy.

Sos czosnkowy:
Jogurt przenosimy do niewielkiej miseczki dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.

Sosem albo polewamy całość albo maczamy kawałki "kebaba" i to tyle.
Smacznego ! :)

0 komentarze:

Zostaw po sobie ślad...