Nad chlebem chyba wszyscy na dukanie długo myślą i myślą, efektem takich myśli powstał mój chlebek :)
Składniki:
- 200-250 białego twarogu w kostce
- 2 jajka
- 4 łyżki z górką otrębów owsianych i 2 łyżki otrębów pszennych
- Opakowanie drożdży suszonych - można użyć normalnych mniej niż połowę kostki należy je wymieszać z odrobiną ciepłego mleka
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia <wiem, że proszek i drożdże się gryzą, ale czasami nie wyrasta na samych drożdżach lub samym proszku więc mix. Po za tym drożdże nadają fajny posmak. >
Odnośnie przypraw :
Ja często gęsto robię, go z cebulą i czosnkiem - idealny na grzanki
Można robić też z kminkiem- tylko nie przesadźcie z ilością ...
A czasami najlepszy jest z solą i pieprzem, dobry też jest z pieczarkami.
W sumie można dać wszystko co się chce, tylko pamiętajcie o ilościach bo jest to nie duży chlebek, a nadmierna ilość np. majeranku może nas zabić haha .
Wykonanie:
- Twaróg przekładamy na ręcznik/ czystą szmatkę i wyciskamy tak by pozbyć się jak największej ilości wody.
- Po wyciśnięciu przenosimy do miski, dodajemy jajka, przyprawy, proszek i miksujemy.
- Otręby mieszamy z z drożdżami. Przenosimy do miski i miksujemy z wcześniej powstałą masą ok. 3-5 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 175-180 stopni i pieczemy do mocnego zarumienienia mniej więcej 30-45 minut.
- Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Potem wyciągamy go na kratkę przekrawamy w pół i "podsuszamy" go.
Smacznego
0 komentarze:
Zostaw po sobie ślad...