piątek, 7 lutego 2014

Batoniki z żurawiną


Tym razem coś słodkiego na 3 dni :)

Potrzebujemy:

  • 6 O i 3 P
  • 3 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżek mleka w proszku
  • 200 gram mleka skondensowanego niesłodzonego 4%

Przygotowanie:

  • Do otrębów dodajemy, posiekaną żurawinę, sezam, mleko w proszku.
  • Melko skondensowane doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do składników suchych przy czym intensywnie mieszamy.
  • Gotową papkę przekładamy do wyłożonej papierem formy  - ja użyłem małej keksówki - i pieczemy około godziny w 150-165 stopni. 
  • Po upieczeniu wyciągamy z formy przekładamy na kratkę i dosuszamy w ciepłym piekarniku.
  • Kroimy w paseczki.
Ze względu na dużą ilość otrębów i żurawiny możemy zjeść 1 porcję z 3  :)

0 komentarze:

Zostaw po sobie ślad...