poniedziałek, 13 lutego 2012

Warzywa z patelni - cukinia

Warzywa z patelni kto ich nie robił? Chyba każdy nie dość, że proste to i smaczne ^^. Dziś warzywa z przewagą na cukinie  :) .

Składniki:
- cukinia
- papryka <dałem po trochu żółtej zielonej i czerwonej ^^>
- fasola szparagowa
- cebula
- grzyby <mogą być pieczarki>
- przyprawy:  sól, pieprz, sos sojowy, zioła - bazylia, oregano, prowansalskie, czosnek
- łyżeczka octu

Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa porządnie umyć.
- Cukinie zetrzeć na plasterki, lekko posolić
- Paprykę wydrążyć, pokroić w kostkę.
- Fasolkę rozmrozić <niestety świeżej teraz nie dostaniemy i nad tym ubolewam>
- Grzyby jeśli suszone namoczyć w gorącej wodzie. Potem pokroić w kosteczkę, jeśli są to pieczarki to je obieramy i kroimy w paski.
- Cebulę część kroimy w kostkę część w pół piórka.
- Sos sojowy około łyżka mieszamy z octem.
- Cebule w kostce  lekko smażymy do zeszklenia lub jeszcze jej nie krojąc lekko przypalamy palnikiem <daje fajny aromat ^^>
- Wszystkie warzywa i grzyby wrzucamy na patelnie, zalewamy wodą, dodajemy sos sojowy z octem sól i pieprz. Zioła dodajemy na samym końcu, żeby aromat nie został zniwelowany.
- Gotujemy na początku ok. 5 min bez przykrycia. Po pięciu minutach przykrywamy i gotujemy max 15 min. do miękkości warzyw.
- Ok. 4-5 min. przed końcem dodajemy zioła :) To wszystko .
Smacznego

0 komentarze:

Zostaw po sobie ślad...