czwartek, 23 lutego 2012

Kebab wegetariański

Dziś na obiad miała być pita tylko i wyłącznie z warzywami, no ale że zostało mi kilka kotletów sojowych wyszedł megaaaa kebab wegetariański, nażarłem się masakrycznie xD.
Zdjęcia narazie nie ma bo nie zdążyłem zrobić haha. Będę go robił za pewne w przyszłym tygodniu więc wstawię tamto zdjęcie .
Tak więc potrzebujemy zrobić pitę:
  • jajko
  • twaróg 200,0 
  • 3 łyżki otrębów <2o + p>
  • przyprawy
  • sezam do posypania
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Można zrobić też z dużych cebulaczków  Mori ^^.
Twaróg odciskamy w ręczniku, tak by pozbyć się jak najwięcej wody.  Przekładamy go do miski, dodajemy jajko otręby, przyprawy, proszek do pieczenia i zagniatamy <polecam zmoczyć ręce>.
 Kiedy wyrobimy ciasto, przekładamy na blachę wyłożoną papierem i formujemy placuszek, po czym wałkujemy go wałkiem  na około 20 cm lepiej go zmoczyć wodą , nie przylepia się tak.
Pieczemy w 180 stopniach do mocnego zarumienienia. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika przekrajamy na 2 części. Po czym przecinamy środek by powstała kieszonka, wkładamy tam jakiś przedmiot. Ja wsadziłem foremkę od muffinki xD. By troszkę podeschło .

Farsz:
Na farsz może się składać co tylko chcemy, ja użyłem o to te warzywka:
  • papryka
  • cebula
  • pieczarki
  • kapusta biała
Paprykę myjemy pozbywamy gniazda nasiennego, cebule i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie podsmażamy na wodzie do zmiękczenia, dodajemy przypraw sól, pieprz, zioła.
Kapustę szatkujemy drobno. 

Kotlety sojowe:

  • kilka kotletów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka warzywna
  • przyprawy do kurczaka
  • jajko
Z ziela angielskiego, liścia, kostki i przyprawy robimy bulion. Doprowadzamy do wrzenia wrzucamy kotlety i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu kotlety kroimy w kotkę.
Jajko ubijamy z solą i przyprawą do gyrosa.
Wrzucamy nasze kotlety i obtaczamy je. Przenosimy na rozgrzaną patelnie  i podsmażamy.

Sos czosnkowo-ziołowy:
  • szklaneczka jogurtu greckiego 
  • ząbek czosnku 
  • zioła, bazylia, oregano, tymianek
Do jogurtu wciskamy czosnek przez praskę,  dodajemy zioła, troszkę soli i pieprzu.  Wszystko dobrze mieszamy.

Wykonanie końcowe:

Kieszonkę pity smarujemy sosem czosnkowym, wkładamy trochę kapusty, potem kotlety, znów sos, kapusta, warzywa i sosik :)

Konsumujemy  :D 
Rin-chan podsumowanie dla Ciebie:
  • twaróg ok. 2-2,50 zł.
  • kotlety sojowe ok 3 zł.
  • papryka ok 2 zł.
  • pieczarki 4 zł za 0,5 kg .
  • sezam 300g ok 5 zł.

0 komentarze:

Zostaw po sobie ślad...