Placuszki z cukinii na pomysł wpadłem bo chciało mi się baaardzo placków ziemniaczanych ^^.
Wyszły całkiem fajne, wilgotne jak ziemniaczane, jakby lepiej podsmażyć to może i były by tak też chrupiące po bokach :D
Potrzebujemy:
- 1 cukinia
- kostka twarogu 250,0
- jajko
- 3 łyżki otrębów
- sól, pierz i dodatki zieleninki
- czosnek
Cukinie myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy na durszlak i posypujemy łyżeczką soli. Czekamy około 30 min. i wyciskamy jak najbardziej potrafimy.
Twaróg wyciągamy z opakowania, przerzucamy na ręcznik/szmatkę i wyciskamy tak by był jak najbardziej suchy.
Twaróg i cukinie przekładamy do miski łączymy ze sobą, dodajemy jajko, otręby i przyprawy i wyrabiamy ręcznie.
Placki smażymy na małym ogniu na patelni teflonowej z odrobiną oleju.
To tyle, smacznego ! :D
Ceny produktów:
- Cukinia ok. 9 zł za kilogram, ja kupując 3 zapłaciłem 6 zł. <Lidl>
- Twaróg ok.2-2.50
Twaróg wyciągamy z opakowania, przerzucamy na ręcznik/szmatkę i wyciskamy tak by był jak najbardziej suchy.
Twaróg i cukinie przekładamy do miski łączymy ze sobą, dodajemy jajko, otręby i przyprawy i wyrabiamy ręcznie.
Placki smażymy na małym ogniu na patelni teflonowej z odrobiną oleju.
To tyle, smacznego ! :D
Ceny produktów:
- Cukinia ok. 9 zł za kilogram, ja kupując 3 zapłaciłem 6 zł. <Lidl>
- Twaróg ok.2-2.50
2 komentarze:
Kocham cukinię. Placuszki wyglądają przepysznie i pewnie są nieźle syte :)
Są syte i smaczne :D Po jutrze pewnie zrobię ich o wiele więcej :D
Zostaw po sobie ślad...