sobota, 25 stycznia 2014

Dżem hibiskusowy ;)


Nie jest to tradycyjny dżem, a nawiązanie do niego ;)
Jest dość kwaśny więc trzeba będzie go dobrze posłodzić .

Potrzebujemy:
  • Agar-agar 2 płaskie łyżeczki
  • Woda 200 ml
  • Hibiskus 5-6 gram (ja mam całe kwiaty :) )
  • Słodzik  (myślę, że około 7 tab. to min.)
Przygotowanie:
Agar namaczamy w zimnej wodzie (nalewamy wody kilka mm nad agar) około 10 minut tak by mógł sobie spokojnie sączyć wodę.
Kruszymy hibiskus dodajemy do 200 ml wody i gotujemy na wolnym gazie tak by wydobył się aromat kwiatu.
Kiedy minie 10 minut, a hibiskus już nam się zagotuje dodajemy do niego agaru i gotujemy na małym płomieniu około 1-2 minut.
Przelewamy nasz "dżem" do słoiczka i zostawiamy do stężenia - około godziny.
Jeśli ktoś nie lubi gryźć hibiskusa, można odcedzić przed przelaniem do słoiczka .

I to tyle, kruszy się jak dżem i jest całkiem fajny, jutro pomyślę jak go wykorzystać :D.

0 komentarze:

Zostaw po sobie ślad...