Nie jest to tradycyjny dżem, a nawiązanie do niego ;)
Jest dość kwaśny więc trzeba będzie go dobrze posłodzić .
Potrzebujemy:
- Agar-agar 2 płaskie łyżeczki
- Woda 200 ml
- Hibiskus 5-6 gram (ja mam całe kwiaty :) )
- Słodzik (myślę, że około 7 tab. to min.)
Agar namaczamy w zimnej wodzie (nalewamy wody kilka mm nad agar) około 10 minut tak by mógł sobie spokojnie sączyć wodę.
Kruszymy hibiskus dodajemy do 200 ml wody i gotujemy na wolnym gazie tak by wydobył się aromat kwiatu.
Kiedy minie 10 minut, a hibiskus już nam się zagotuje dodajemy do niego agaru i gotujemy na małym płomieniu około 1-2 minut.
Przelewamy nasz "dżem" do słoiczka i zostawiamy do stężenia - około godziny.
Jeśli ktoś nie lubi gryźć hibiskusa, można odcedzić przed przelaniem do słoiczka .
I to tyle, kruszy się jak dżem i jest całkiem fajny, jutro pomyślę jak go wykorzystać :D.
I to tyle, kruszy się jak dżem i jest całkiem fajny, jutro pomyślę jak go wykorzystać :D.
0 komentarze:
Zostaw po sobie ślad...