Prosta "zupa" której głównym składnikiem jest serek wiejski. Jest ona szybka i smaczna, w smaku przypomina żurek albo barszcz biały.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 0,5l wody
- jeden serek wiejski 200-250g
- kostkę warzywną
- łyżkę suszonej/świeżej włoszczyzny < w dni P ją daje choć wiem, nie można ale ja i tak daje o ! xD>
- trochę cebuli
- łyżeczkę ziół prowansalskich ewentualnie samego majeranku
- sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny żeby zakwasić <ale jest to opcjonalne>, ja dałem jeszcze trochę ostrej papryki ;) , można wrzucić liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego.
- jajko
Wykonanie:
Do garnka przenosimy wodę, dodajemy kostkę warzywną.
Serek wiejski przenosimy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera ucieramy na gładką masę.
Serek przenosimy do garnka i szybko mieszamy za pomocą trzepaczki .
Dodajemy zioła i przyprawy. Gotujemy do wrzenia.
Jajko gotujemy na twardo i przekrawamy na 4 części.
Zupkę przelewamy do miseczki wrzucamy jajko i jemy ;)
P.S. Uważajcie bo podnosi się jak mleko ^^.
Jajko gotujemy na twardo i przekrawamy na 4 części.
Zupkę przelewamy do miseczki wrzucamy jajko i jemy ;)
P.S. Uważajcie bo podnosi się jak mleko ^^.