czwartek, 23 lutego 2012

Kebab wegetariański

Dziś na obiad miała być pita tylko i wyłącznie z warzywami, no ale że zostało mi kilka kotletów sojowych wyszedł megaaaa kebab wegetariański, nażarłem się masakrycznie xD.
Zdjęcia narazie nie ma bo nie zdążyłem zrobić haha. Będę go robił za pewne w przyszłym tygodniu więc wstawię tamto zdjęcie .
Tak więc potrzebujemy zrobić pitę:
  • jajko
  • twaróg 200,0 
  • 3 łyżki otrębów <2o + p>
  • przyprawy
  • sezam do posypania
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Można zrobić też z dużych cebulaczków  Mori ^^.
Twaróg odciskamy w ręczniku, tak by pozbyć się jak najwięcej wody.  Przekładamy go do miski, dodajemy jajko otręby, przyprawy, proszek do pieczenia i zagniatamy <polecam zmoczyć ręce>.
 Kiedy wyrobimy ciasto, przekładamy na blachę wyłożoną papierem i formujemy placuszek, po czym wałkujemy go wałkiem  na około 20 cm lepiej go zmoczyć wodą , nie przylepia się tak.
Pieczemy w 180 stopniach do mocnego zarumienienia. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika przekrajamy na 2 części. Po czym przecinamy środek by powstała kieszonka, wkładamy tam jakiś przedmiot. Ja wsadziłem foremkę od muffinki xD. By troszkę podeschło .

Farsz:
Na farsz może się składać co tylko chcemy, ja użyłem o to te warzywka:
  • papryka
  • cebula
  • pieczarki
  • kapusta biała
Paprykę myjemy pozbywamy gniazda nasiennego, cebule i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie podsmażamy na wodzie do zmiękczenia, dodajemy przypraw sól, pieprz, zioła.
Kapustę szatkujemy drobno. 

Kotlety sojowe:

  • kilka kotletów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka warzywna
  • przyprawy do kurczaka
  • jajko
Z ziela angielskiego, liścia, kostki i przyprawy robimy bulion. Doprowadzamy do wrzenia wrzucamy kotlety i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu kotlety kroimy w kotkę.
Jajko ubijamy z solą i przyprawą do gyrosa.
Wrzucamy nasze kotlety i obtaczamy je. Przenosimy na rozgrzaną patelnie  i podsmażamy.

Sos czosnkowo-ziołowy:
  • szklaneczka jogurtu greckiego 
  • ząbek czosnku 
  • zioła, bazylia, oregano, tymianek
Do jogurtu wciskamy czosnek przez praskę,  dodajemy zioła, troszkę soli i pieprzu.  Wszystko dobrze mieszamy.

Wykonanie końcowe:

Kieszonkę pity smarujemy sosem czosnkowym, wkładamy trochę kapusty, potem kotlety, znów sos, kapusta, warzywa i sosik :)

Konsumujemy  :D 
Rin-chan podsumowanie dla Ciebie:
  • twaróg ok. 2-2,50 zł.
  • kotlety sojowe ok 3 zł.
  • papryka ok 2 zł.
  • pieczarki 4 zł za 0,5 kg .
  • sezam 300g ok 5 zł.

wtorek, 21 lutego 2012

Ciasto z marchwi


Ciasto to robiłem pierwszy raz i jest mega więc polecam ^^.

Potrzebujemy
- 2 duże marchewki
- 3 jajka
- 3 łyżki otrąb <2o+1p>
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczkę kakao odtłuszczonego
- 4 łyżki słodziku
- 1-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej < myślę, że można pominąć choć skrobia ładnie wszystko trzyma w  "kupie">

Jajka ubić razem ze słodzikiem cynamonem i kakaem.
Z tarte na tarce o dużych oczkach marchewki dodajemy do  jaj. Mieszamy, dodajemy otręby, sodę, skrobię i dokładnie wszystko łączymy.
Wykładamy na blachę, albo pokrytą papierem, albo przetartą parafiną i obsypaną skrobią.
Pieczemy 40 minut w 170 stopniach . Po tym czasie zostawiamy na jakieś 10-15 min w piekarniku :)
Jemy tylko uważać by się nie poparzyć xD.
Myślę, że można by zrobić do tego polewę pomarańczową ^^.

środa, 15 lutego 2012

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii na pomysł wpadłem bo chciało mi się baaardzo placków ziemniaczanych ^^. 
Wyszły całkiem fajne, wilgotne jak ziemniaczane, jakby lepiej podsmażyć to może i były by tak też chrupiące po bokach :D
Potrzebujemy:
  •  1 cukinia  
  •  kostka twarogu 250,0
  •  jajko
  •  3 łyżki otrębów
  •  sól, pierz i dodatki zieleninki
  •  czosnek
Cukinie myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy na durszlak i posypujemy łyżeczką soli. Czekamy około 30 min. i wyciskamy jak najbardziej potrafimy.
Twaróg wyciągamy z opakowania, przerzucamy na ręcznik/szmatkę i wyciskamy tak by był jak najbardziej suchy.
Twaróg i cukinie przekładamy do miski łączymy ze sobą, dodajemy jajko, otręby i przyprawy i wyrabiamy ręcznie.
Placki smażymy na małym ogniu na patelni teflonowej z odrobiną oleju.
To tyle, smacznego ! :D

Ceny produktów:
- Cukinia ok. 9 zł za kilogram, ja kupując 3 zapłaciłem 6 zł. <Lidl>
- Twaróg ok.2-2.50

wtorek, 14 lutego 2012

Leniwe


Leniwe po prostu leniwe

Potrzebujemy:

  • twaróg 250,0 < ja miałem z mlekoplu>
  • jajko
  • 3-4 łyżki mazeiny/skrobi kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej. <z otrębami nie wychodzą robi się breja>
  • słodzik lub sól.
  • woda

Twaróg odsączamy na ręczniku porządnie go wykręcamy, ściskamy, miętosimy, tak aby pozbyć się jak najwięcej wody. Twaróg przerzucamy do miseczki lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy mazeine, jajko, sól <lub słodzik jeśli chcemy na słodko>. Wszystko mieszamy i wyrabiamy rękoma.
Urywamy kawałek ciasta rolujemy go lekko spłaszczamy i kroimy jak kopytka. 
Gotujemy wodę z odrobiną soli, kiedy będzie wrzeć wrzucamy leniwe  gotujemy ok. 2 min. wyławiamy kiedy wypłyną na powierzchnie.
To tyle, smacznego ! :D

Rin-chan ceny orientacyjne dla Ciebie:
  • twaróg ok.2-2,50 zł
  • jajko ok. 40gr xD
  • skrobia ziemniaczana zależy od producenta ostatnio strasznie podrożała za 0,5 kg zapłaciłem 5zł !
  • słodzik - od 2-9 zł 



Krokiety z jajkiem

Jako że dziś wypada mi dzień białkowy to pomysł z jajkiem w naleśniku <czyli krokiecie> myślę, że jest okej .
Tak więc potrzebujemy :
Ciasto na naleśniki:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3 łyżki zmielonych otrębów owsianych <można pominąć>
  • szczypta soli
  • świeża bazylia i inne zioła
  • pieprz
Jajka ubijamy przez 3 minuty tak by powstała lekka pianka < ja robię to ręcznie trzepaczką ^^ > tutaj dodajemy sól. Dodajemy jogurt i otręby i wszystko razem mieszamy. Dodajemy bazylie inne zioła i pieprz.

Smażymy na małym ogniu. Od razu po wylaniu na patelnie lekko podważamy końce naleśnika tak by potem ułatwić nam przewracanie go na drugą stronę, choć jeśli nie chcemy nie musimy wcale smażyć z dwóch stron. Ważne żeby się dobrze wszystko ścięło.


Farsz :
  • 4 jajka
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • zioła 
  • kilka kropli sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • woda
Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
Pokrojone pieczarki i cebule wrzucamy na patelnie, wlewamy niedużo wody i  "smażymy". Dodajemy przyprawy, zioła, sos sojowy.
Jajka obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie i smażymy razem z pieczarkami i cebulą.
Kiedy wszystko ładnie się wysmaży, farsz układamy na środku naleśnika i zawijamy go tak by powstał "prostokąt" . Wiem, że krokiety powinno obtoczyć jeszcze w bułce tartej i usmażyć jeszcze raz, ale wiadomo bułeczki nie wolno, próbowałem z otrębami ale jest nie smaczne. Tak więc tak zawinięty farsz w naleśnika wsuwamy na ciepło ^^.
To tyle. Smacznego  :D


P.S.

W dni  PW można zrobić z kapustą kiszoną i grzybami .
Kapustę z przyprawami <liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i itd.> gotujemy do miękkości.
Cebule i grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy.
Po ugotowaniu kapusty wrzucamy ją na durszlak po czym przenosimy na patelnie z cebulą i podsmażamy razem. Faszerujemy naleśniki i jemy ^^.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Warzywa z patelni - cukinia

Warzywa z patelni kto ich nie robił? Chyba każdy nie dość, że proste to i smaczne ^^. Dziś warzywa z przewagą na cukinie  :) .

Składniki:
- cukinia
- papryka <dałem po trochu żółtej zielonej i czerwonej ^^>
- fasola szparagowa
- cebula
- grzyby <mogą być pieczarki>
- przyprawy:  sól, pieprz, sos sojowy, zioła - bazylia, oregano, prowansalskie, czosnek
- łyżeczka octu

Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa porządnie umyć.
- Cukinie zetrzeć na plasterki, lekko posolić
- Paprykę wydrążyć, pokroić w kostkę.
- Fasolkę rozmrozić <niestety świeżej teraz nie dostaniemy i nad tym ubolewam>
- Grzyby jeśli suszone namoczyć w gorącej wodzie. Potem pokroić w kosteczkę, jeśli są to pieczarki to je obieramy i kroimy w paski.
- Cebulę część kroimy w kostkę część w pół piórka.
- Sos sojowy około łyżka mieszamy z octem.
- Cebule w kostce  lekko smażymy do zeszklenia lub jeszcze jej nie krojąc lekko przypalamy palnikiem <daje fajny aromat ^^>
- Wszystkie warzywa i grzyby wrzucamy na patelnie, zalewamy wodą, dodajemy sos sojowy z octem sól i pieprz. Zioła dodajemy na samym końcu, żeby aromat nie został zniwelowany.
- Gotujemy na początku ok. 5 min bez przykrycia. Po pięciu minutach przykrywamy i gotujemy max 15 min. do miękkości warzyw.
- Ok. 4-5 min. przed końcem dodajemy zioła :) To wszystko .
Smacznego

Jaja faszerowane w skorupkach.




Standardowe i smaczne danie które robię dość często :D
Do przygotowania potrzebujemy:

- 5 jaj, w sumie tyle ile jajek chcemy zrobić tyle bierzemy ^^.
- natka pietruszki
- 1/2 cebuli
- kilka pieczarek
- sól , pieprz, zioła do smaku
- otręby pszenne - dość mocno ubite ale nie zmielone. Trza je tak przerobić by udawały nam bułkę tarą.
- 2 łyżki  serka homo lub np. Emilki



Przygotowanie:

- Jaja myjemy i gotujemy na twardo.
- Smażymy drobno pokrojoną cebulę i piekarki < albo lekko smarujemy oliwa patelnie lub nalewamy trochę wody>.
- Natkę pietruszki  drobno siekamy.
- Ucieramy otręby na bułkę tartą.
- Po ugotowaniu jajek przecinamy je ostrym, ale to naprawdę ostrym noże, uważając by po pierwsze się nie pokaleczyć po drugie nie za bardzo połamać skorupkę wzdłuż.
- Jajka delikatnie wyciągamy ze skorupek łyżeczką/ widelcem. Jeśli widzimy że skorupka jest lekko popękana to jajko wyskrobujemy tak by zostawić białko jako "cement" do utrzymywania skorupki.
- Wyciągnięte jajka wkładamy do miski, dodajemy wcześniej przysmażoną cebulę, pieczarki, posiekaną natkę  pietruszki. 2 łyżki Emilki  sól, pieprz i  zioła. Wszystko ugniatamy widelcem.
-Utarte otręby przesypujemy na talerzyk.
- Do skorupek nakładamy wcześniej zrobiony farsz z jajek. Następnie maczamy w otrębach.
- Smarujemy oliwą patelnie teflonową i smażymy jajka kładąc je skorupką ku górze.
- Zdejmujemy jak  się przyrumienią.
- Najlepiej jeść ciepłe, choć zimne też są fajne.  To tyle życzę smacznego  :D. I uważajcie na skorupki xD.

sobota, 11 lutego 2012

Zupa krem z brokułów.


Zupa krem z brokułów, to chyba najprostsza zupa na świecie, pewnie wiele z was ją robiło. No ale może ktoś o niej zapomniał  ^^.

Tak więc potrzebujemy:

- 1 brokuł
-  łyżka suszonej włoszczyzny / ewentualnie świeża lub mrożona
- woda
- 2 kostki bulionowe warzywne
- łyżka sosu sojowego
- przyprawy sól, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie itd.
- jogurt

Brokuła myjemy dzielimy na różyczki i ponownie myjemy. Wstawiamy wodę, tak by brokuły lekko z niej wystawał. Dodajemy kostki warzywne, włoszczyznę. Gotujemy do rozpuszczenia kostek, dodajemy umytego brokuła gotujemy do miękkości. Kiedy brokuł będzie lekko miękki dodajemy przyprawy i sos sojowy.
Po ugotowaniu miksujemy wszystko blenderem.  Wlewamy do miseczki i na środek dodajemy jogurtu, posypujemy bazylią/oregano  dokoła jogurtu i  konsumujemy xD

Smacznego ^^. 

czwartek, 9 lutego 2012

Kotlety z białej kapusty

Kotlety te postanowiłem zrobić w kilku  formach, bo w sumie nigdy ich nie robiłem, choć pięknie nie wyglądają, to w smaku są fajne .

Kotlety w wersji z kotletami sojowymi:

-kilka kotletów sojowych <ja używam z Orico > około 10
- 1/4 główki kapusty
- kostki na bulion
- cebula
- jajko
- ok.4 pieczarek
- liście laurowe, sól, pieprz i inne przyprawy wg. uznania
- woda

Do garnka wlewamy ok. 0,5 litra wody, dodajemy kotkę warzywną, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz sól i inne przyprawy. Kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy kotlety i gotujemy do miękkości.
W czasie kiedy "gotują" się nam kotlety, kroimy kapustę dość drobno. Wstawiamy wodę, tak by lekko zakrywała kapustę, dodajemy wcześniej kostkę rosołową i przyprawy. Kapustę gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu kotletów, wyciągamy je odciskamy z bulionu, wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Ugotowaną kapustę odsączamy z wody. Jeśli kawałki są za duże można je jeszcze posiekać, im drobniejsze tym lepsze.
Łączymy kapustę z zmielonymi kotletami, wstawiamy patelnie, lekko podlewamy wodą i dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę. Smażymy do zarumienienia. Dodajemy do kotletów i razem mieszamy. Na końcu dodajemy jajko i wszystko ponownie ze sobą łączymy.
Kotlety można obtoczyć np. w jaku i mazeinie, lub otrębach. Ale nie trzeba <ja dziś nie obtaczałem w niczym>. Formujemy kotleciki i na patelnie. Smażymy na małym ogniu, przewracamy dopiero gdy zobaczymy że boki lekko się zarumieniły, należy to robić ostrożnie ^^.

Drugi sposób na te kotlety, to opcja bez kotletów sojowych, które zastępujemy otrębami, namoczonymi w mleku, tak jakbyśmy ich użyli jak bułki, cały tok postępowania, jest taki jak wyżej.

Można obie formy piec również w piekarniku w temp. ok. 200 stopni do zarumienienia.








środa, 8 lutego 2012

Muffinki


















Muffinki wykonane są na podstawie jogurtowca Serenity :

Na ciasto potrzebujemy:
- 3 jajka.
- jeden duży jogurt.
- 4 łyżki mazeiny, można spróbować też z mielonymi otrębami.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, można też użyć sody oczyszczonej.
- dowolny aromat.

Jajka z jogurtem miksujemy, dodajemy aromat i miksujemy dalej. Następnie mieszamy mazeine z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z jogurtu i jajek. Miksujemy do uzyskania gładziutkiej masy. Dobrze też jest lekko napowietrzyć ciasto, przechylając naczynie z ciastem podczas miksowania.
Wylewamy do foremek na muffinki, wcześniej wyłożone papierkiem do muffinek.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 35-45 minut. Do uzyskania ładnej złocisto-brązowej skórki.
Po upieczeniu zostawiamy je do ostudzenia w piekarniku, tak by nie opadły.
Muffinki są w środku puste, dla tego wypełnimy je masą.
Z takiej ilości wyszło mi 15 muffinek.

Na masę potrzebujemy:
- twaróg na sernik np. Emilka <netto>, można też użyć serka homogenizowanego naturalnego.
- słodzik wg. uznania ja używam słodzika w proszku Sussiny lub Krügera
- aromat

Wszystko razem miksujemy, wkładamy do rękawa cukierniczego (można też zrobić z papieru śniadaniowego zwijając go w rurkę z "ostrym" końcem).  Muffinki lekko nacinamy z boku i wciskamy krem do środka. Można je polać z wierzchu, polewą z mleka w proszku, ale to dla tych co się go nie boją ^^.

To by było na tyle.
Smacznego  ;D